Ideasta tuotteeksi markkinoille – Projektit 2016

Hyvää alkusyksyä minunkin puolestani rakkaat kamarilaiset! Kesä oli ja meni, vielä on vähän jäljellä. Minulla on jo jälkikasvua ja asiat ovat muuttuneet, mutta sehän on nuorkauppakamarista tuttua. Täällä kamarissa on kaikilla tasoilla perusidea, että kolmen vuoden välein uusiudutaan. Vaihdetaan projekteja, kehitetään strategiaa ja uusitaan sisältöä.

Minulla on ilo kertoa, että jäsenten keskuudesta on löytynyt kipinää ja osa meistä on aivan liekeissä. Kiitos kuuluu Otto Saloselle ja hänen järjestämälleen tapahtumaketjulle. Keväällä istuttiin alas yhden Itämeri-projektikokouksen jälkeen alas ja hän esitti ideansa. Mielestäni idea oli hyvä ja lähdin tukemana hänen tapahtumaketjuaan. Tapahtumien idea oli ideoida yhdessä uusia projektien ideoita, tuotteistaa ne ja sitten kehittää niitä niin valmiiksi, että voisi vain valita mikä haluttaisiin toteuttaa. Prosessin aikana löytyy projektien avaintekijöitä tai jopa projektipäälliköitä.

Oma roolini kamarissa on johtajuuspolku 2015-2017. Sen tärkein tehtävä on palvella jäseniä. Mitä enemmän käyn JCI koulutuksia, sitä paremmin asia selkenee. Tärkeät päätökset tekee jäsenistö. Hallitukselle on delegoitu valta tehdä päätöksiä määrätyssä määrin, jottei kaikilla pienillä päätöksillä pitäisi kutsua jäsenistöä kokoon. Hallitus palvelee jäsenistöä ja jäsenistö valitsee hallituksen. Tämä tarkoittaa sitä, ettei tämän vuoden tai ensi vuoden hallitus valitse ensi vuoden projekteja vaan jäsenistö. Olemme kaikki tasavertaisina kehittämässä ideoita ja valitsemassa mitä toteutetaan. Omalla osallistumisella voi vaikuttaa ja marraskuussa kuukausikokouksessa sitten yhdessä voi vaikuttaa ensi vuoden kalenteriin ja projekteihin.

Toukokuussa ideoitiin eri aiheita. Näistä aiheista valittiin kolme parasta ja niitä tuotteistettiin kesäkuussa. Syyskuussa mietitään miten käytännössä näiden kanssa lähdetään liikkeelle. Ideoista kiinnostuneet voivat tavata keskenään ja marraskuussa mahdolliset projektipäälliköt saavat kukin viisi minuuttia aikaa esitellä projekti idean ja tämän jälkeen aikaa kolme minuuttia vastauksiin – kellotettuna tietenkin kuten kamarissa on tapana. Marraskuun kuukausikokous on keskiviikkona 11.11. klo 17 alkaen Silja Linen tiloissa satamassa.

Monia varmasti mietityttää Itämeri-projektin kohtalo. Se on hieno projekti ja hyvin paketoitu. Sitä ei ole tarkoitus lopettaa, mutta siihen tarvitaan jatkuvuutta. Voiko sen siirtää eteenpäin? Voiko sitä vain johtaa? Löytyykö siihen projektipäällikköä ja tekijöitä? Te hyvä jäsenistö saatte päättää asiasta. Se mitä olen oppinut alueelta, kansalliselta puolelta sekä muista kamareista, että projektia ei voi valita ensi vuodelle ellei valintahetkellä ole sitoutunutta projektipäällikköä. Tulkaa mukaan syyskuussa tutustumaan mahdollisiin uusin projekteihin ja marraskuussa valitsemaan ensi vuoden suunnitelmaa. Joulukuussa muotoilemme lopullisen kalenterin yhdessä uuden hallituksen kanssa ja julkaisemme sen tammikuussa.

Tulkaa toki myös kaikkiin muihin mahtaviin tapahtumiimme ja varsinkin vaalikokoukseen!

Kehitteillä olevat projektiehdotukset vuodelle 2016:

1. TET 2.0 Nettipohjainen matchmaking palvelu, joka yhdistää nuoren työharjoittelupaikan hakijan ja työnantajan. Nuori laatii videohakemuksen, työnantaja ottaa kenet haluaa ja harjoittelun päätteeksi molemmat osapuolet arvostelevat toisensa. Yritykset maksavat kamarille jokaisesta vastaanotetusta harjoittelijasta pienen maksun. Tavoitteena tehdä palvelusta valtakunnallinen. Esikuvana TET.

2. Yritysgolf Järjestetään täyden palvelun golf-tapahtuma yrityksille. Ideana on tarjota yrityksille sekä heidän kutsumilleen asiakkaille mahdollisuus verkostoitumiseen ja hauskanpitoon. Turnauksen jälkeen ohjelmassa sauna, illallinen ja iltaohjelmaa. Mahdollisesti bändi ja Tami tms. julkkis puhumaan. Myydään väyliltä mainospaikat, pallosponssit, promodeskit jne. sekä osallistumismaksut.

3. Out of Box ohjausryhmä Tarjotaan Kaarinan ja lähialueiden pienille sekä keskisuurille yrityksille sparrausta ja asiantuntijaapua 2-4 kamarilaisesta koostuvan ohjausryhmän muodossa. Avun luonne ja määrä katsotaan asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti. Hinnoittelu voisi olla sidonnainen yrityksen avun kautta saamaan rahalliseen hyötyyn. Rahankeruun lisäksi ideana olisi ”soluttaa” kamarilaisia paikallisten yritysten neuvonantajiksi ja hallitusten jäseniksi. Edullisella hinnoittelulla ja referenssit kamarilaisten yrityksistä hankkimalla pääsee varmasti hyvin alkuun.

Terveisin:
Kalle Spiik ja Otto Salonen