Hetkiä historiasta, osa 5

Tie senaattoriksi
Muistoja vuosien varrelta, Perttu Tuominen #71495

Eletään syksyä 2004. Olin aloittanut työt Europlan Engineering Oy:n palveluksessa heinäkuun 27. päivänä. Nykyinen senaattori, ystäväni, ja minut Europlaniin rekrytoinut Jari Savola #69875 joka tuohon aikaan oli Europlanin varatoimitusjohtaja, antoi minulle Kaarinan Nuorkauppakamarin jäsenhakemuslomakkeen. Täytin lomakkeen ja annoin sen Jarille. Silloin en tiennyt mitä tuo jäsenhakemuslomakkeen täyttäminen tulisi tarkoittamaan minun kohdallani. Jari on siis minun kummini. Huomattakoon tässä kirjoituksessani konservatiivisuuteni, eli tässä puhutaan Kaarinan Nuorkauppakamarista, sallittakoon se tässä yhteydessä, koska sitä aikaa minä olen elänyt nuorkauppakamaripolullani.

Palataan loppuvuoteen 2004. Jäsenhakemukseni oli käsitelty ja minut kutsuttiin haastatteluun. Muistan tuon haastattelun edelleen. Oli joulukuu 2004, juuri ennen joulua. Sää Turussa oli tosi talvinen, oli melkoinen lumipyry ja hyinen viima. Jäsenhaastattelu suoritettiin Turun Ramada-hotellissa Eerikinkadulla. Minua jännitti mitä tuleman pitää. Astuin sisään kokoustilaan, missä oli arvovaltainen raati minua odottamassa. Tuohon raatiin kuului Pres 2004 Jarmo Kulmala (kunniajäsen #001), tulevan vuoden 2005 Pres Johanna Gadd (senaattori #68190) ja Tom Saurén DP 2005 (senaattori #68661). Haastattelu suoritettiin ja niin minusta tuli koejäsen vuosimallia 2005.

Kaarinan Nuorkauppamarin ensi muistot liittyvät järjestäytymiskokoukseen 2005. Se pidettiin vakuutusyhtiö Sammon tiloissa Puutarhakadulla. Mieleeni on jäänyt näytelmä, joka oli läpileikkaus nuorkauppakamarista ja jonka pitivät Harri Lukander (senaattori #53483) ja Katriina Kontu (senaattori #64647). Valitettavasti en pystynyt osallistumaan ensimmäisen vuoden vallanvaihtoon tammikuussa 2005, koska silloin samaan aikaan oli poikamme Valtterin laskettu aika. Nuorkauppakamariurani alku siis oli hieman passiivinen.

Kevät 2005 kului ja kummini Jari ehdotti, että lähdetään kansalliseen vuosikokoukseen Joensuuhun huhtikuussa 2005. Olin innoissani, en tietenkään tiennyt mitä kokous tuo tullessaan mutta niin me vain lähdettiin Joensuun kansalliseen kokoukseen. Elettiin herroiksi ja mentiin lentämällä. Savola sanoi, että myös Saurén ja Kokkala ovat tulossa kokoukseen ja tulevat meidän kanssa samalla lennolla. Niinpä sitten lähdettiin kohti Turun lentoasemaa ja siellä herrat Saurén ja Kokkala (senaattori #68264) odottivat jo meitä. Katsoin herroja kunnioittavasti yläviistoon, olinhan koejäsen, hierarkian alimmalla tasolla ja nuorkauppakamariurani oli vasta alussa. Tuosta viikonlopusta alkoi nuorkauppakariurani sanan varsinaisessa merkityksessä. Oli ilo olla mukana kansallisessa kokouksessa ja tutustua herroihin Saurén ja Kokkala. Mainitsen tässä paikallisen ravitsemusliikkeen eli Kulttuuriravintola Jokelan, johon eksyimme ja jossa puhuttiin henkeviä tuoppien ääressä. Tämä muisto elää edelleen mielessäni ja myös se, että herrat antoivat ymmärtää, että osallistumalla kansalliseen kokoukseen, minä olen täyttänyt velvollisuuteni osallistumisien suhteen, eikä minun tarvitse olla huolissani siitä, että minua ei valittaisi jäseneksi syksyn 2005 jäsenvalintakokouksessa. Tuona samana vuonna osallistuimme lisäksi myös syksyn vaalikokoukseen. Mainittakoon tässä yhteydessä myös se, että saman vuoden 2005 koejäseniä olivat muuan kamarimme nykyiset senaattorit Heikki Rintala (senaattori #68985) ja Kaisa Rantala (senaattori #74856).

Vanhan liiton kamarimme jäsenet varmasti muistavat mahtavat ja ikimuistoiset kalaretket, joita allekirjoittanut on ollut herättämässä uudelleen henkiin myös viime vuosien aikana, ainakin toistaiseksi vain valitettavasti puheen tasolla…mutta toivottavasti myös konkreettisesti lähivuosien aikana toteuttaen nuo puheet. Noilla kalaretkillä käytiin vanhoina hyvinä aikoina myös ”hallitusneuvottelut” saunan lauteilla, yleensä lauantai-iltana. Mennään ajassa syksyyn 2005, jolloin oltiin Merimaskussa kalaretkellä. Lauantai-iltana saunan lauteilla DP 2005 Tom Saurén kysyi lähtisitkö COM 2006:ksi. No eihän siinä sitten muuta voinut tehdä kun vastata myönteisesti tulevan presidentin kysymykseen. Toki tiesin, että päätös hallituksen jäsenistä tehdään kamarin vaalikokouksessa. Niinpä sitten vaalikokouksessa minut valittiin COM 2006:ksi ja siitä alkoi hallitusurani Kaarinan Nuorkauppakamarissa.

Vuonna 2007 hallitusurani jatkui rahastonhoitajan Treas –tehtävissä. Oli varmisti luonnollista, että toimin Savolan kasöörinä myös Kaarinan Nuorkauppakamarissa, kuten myös työelämässä. Vuonna 2007 järjestettiin myös historian ensimmäiset Kaarinan Markkinat. Markkinaidean isä oli super-Hessu eli Heikki Rintala #68985. Heikki toimi tuohon aikaan Kaarina Centerin kauppiaana ja hän halusi elävöittää Kaarinan keskustaa ja toisaalta myös kamari tarvitsi raha-projektin, josta saadaan tuloja. Kaarinan kaupunki oli täysillä mukana ideassa ja näin ensimmäiset Kaarinan Markkinat lanseerattiin. Markkinat olivat menestys heti ensimmäisestä vuodesta alkaen. Markkinajärjestelyissä näkyi kuuluisa Kaarina-henki, tehtävät oli jaettu tiimeille, joita vetivät nimetyt päälliköt. Markkinat olivat yhdessä tekemistä oman mukavuusalueen ulkopuolella, nimenomaan yhdessä tekemällä ja kantapään kauttakin oppien markkinat rakennettiin kasaan. Tuohon aikaan sovittiin, että markkinapäällikkönä toimii DP ja itse olin markkinapäällikkönä 2008, jolloin oli minun DP-vuoteni kamarissa.

Nyt ollaan päästy vuoteen 2009, joka oli minun vuoteni. Olin vuonna 2009 Kaarinan Nuorkauppakamarin puheenjohtaja, jota en olisi arvannut koejäsenvuotenani 2005. Monet kunnioitetut senaattorit ja jäsenet sanoivat minulle, että muista nauttia puheenjohtajavuodestasi. Kamarin puheenjohtajalla on valtava vastuu vuoden onnistumisessa. Onneksi osaava hallitus on tukena. Minulla oli aivan loistava hallitus. Mainitakseni muiden muassa maailman parhaan ”lommin” eli Markus Häggin, joka omalla persoonallaan ja ammattitaidollaan loi vuoden 2009 aikana kamarilaisille mahtavia tapahtumia, rapujuhlat, kalaretki ja niin edelleen. Kiitos vielä hallitukselleni 2009 tuesta ja loistavasta työstä toteuttaen ikimuistoista vuotta 2009 !

Vuosi 2009 jää historiaan myös koko Suomen Nuorkauppakarin osalta. Olin presidenttinä päättämässä kevään 2009 vuosikokouksessa ”Love Boatilla”, risteily Helsingistä Tukholmaan, että silloisista alueista muodostetaan Suomeen uudessa mallissa 4 aluetta, alueet A, B, C ja D. Mehän olimme vanha alue 2, johon kuului seuraavat kamarit: Turku, Aurajoki, Kaarina, Raisio-Naantali, Salo, Vakka-Suomi, Auranmaa, Loimaa ja Maarianhamina. Vuonna 2009 alueen 2 puheenjohtajana toimi oman kamarimme Heikki Rintala #68985. Oli ilo olla puheenjohtajana vuonna 2009 Heikin tiimissä. Heikki hoiti hommansa mallikkaasti aluejohtajana ja samalla Suomen Nuorkauppakamarien hallituksen jäsenenä. Vuonna 2009 oli myös erinomaisia koejäseniä, tässä yhteydessä mainitakseni kaksi Lauraa, Karlsson (kunniajäsen #004) ja Saurama (senaattori #72640). Puheenjohtajana oli vaikeaa valita minkä palkinnon Lauroille antaisi, sen verran loistavia uusia jäseniä he olivat J.

Vuoden 2009 yksi mieleenpainuvimmasta muistoista on myös senaattoriarvon hakeminen Heikki Rintalalle (#68985). Tässä Heikin senaattorihakemuksessa olin epämuodollista se, että en voinut siihen hakemukseen ottaa aluejohtajan puoltoa, koska Heikki oli itse aluejohtajana J. Heikki sai ansaitsemansa senaattorin arvon Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarin järjestämässä aluevaalikokouksessa Naantalin Kylpylässä syksyllä 2009.

Uuden alueen A historian ensimmäinen aluevuosikokous järjestettiin Rymättylän Herrankukkarossa maaliskuun alussa 2010. Kokous oli erittäin onnistunut ja täysin poikkeuksellinen totutusta kaavasta, suoranainen menestys, yli 200 osallistujaa. Täytyy avata myös hieman taustaa teille tuon kokouksen järjestelyoikeuksien tulemisesta Kaarinan kamarille. Palataan kevääseen 2009. Pres-Akatemia Meri-Teijossa toukokuussa 2009. Alueen 2 presidentit olivat paikalla. Oltiin majoittuneena paikallisessa mökkikylässä, missä pidettiin myös alueen pressojen kokous. Aluekokousten järjestelyvastuu oli tuohon aikaan kiertävä. En muista minkä kamarin järjestelyvastuu olisi ollut, mutta aluejohtaja Rintalan kanssa käytiin neuvonpitoa ennen kokousta, että aluekokoukseen tarvitaan järjestäjä, koska se kamari kenen vuoro olisi ollut, ei järjestä kyseistä kokousta. Todettiin Heikin kanssa, että me voisimme tuon kokouksen järjestää. No se sitten sovittiin Heikin kanssa ilman hallituksen päätöstä, ja puheenjohtajien kokous päätti antaa Kaarinalle järjestelyvastuun. Joskus pitää kantaa vastuu ilman hallituksen päätöstäkin, tässä tapahtui juuri niin. Järjestettiin ikimuistoinen kokous ja samalla lanseerattiin uusi uljas alue A, maantieteellisesti Porvoosta Raumalle ja yli 20 kamaria. Suuri kiitos kokouksen järjestämisestä vielä kokouspäällikkö Kimmo Holménille ja järjestelytiimille. Kimmon sanoin ”Perttu huijasi minut kokouspäälliköksi”.

Omalta osaltani vuoden 2009 vaalikokous Kajaanissa on jäänyt erityisesti mieleeni. Silloin minut valittiin lokakuussa 2009 Suomen Nuorkauppakamarien kansalliseksi talousjohtajaksi NT 2010:ksi ja sitä kautta olin myös hallituksen jäsen. Tuossa kokouksessa oli edustettuina kamarimme jäseniä ja seuralaisia melkoisesti, olihan tuona vuonna kansallisena TOYF-päällikkönä Jari Savola, jonka johdolla pidettiin ikimuistoinen TOYF-show, tiimissä myös uusi jäsen Laura Karlsson, joka toimi Jarin juontajaparina lavalla.

Minulla oli suuri kunnia toimia Suomen Nuorkauppakamarien kansallisena talousjohtajana vuonna 2010. Vuosi 2010 oli haasteellinen koko Suomen ja maailman taloudessa. Elettiin vuoden 2008 rahoitus- ja pankkikriisin krapula-aikoja. Suomen Nuorkauppakamarien budjetti petti pahemman kerran. Suunniteltuja yhteistyökumppanuuksia ei saatu, koska yritykset laittoivat kukkaronnyörit kiinni. Suomen Nuorkauppakamarilla oli onneksi kertynyt pääomaa ja sijoitusvarallisuutta. Talousjohtajana sijoitusvarallisuus ja sen hoito oli minun vastuullani. Tein rahalla rahaa SNKK:lle bruttona 125.000 euroa noina vaikeina aikoina ja sitä kautta saimme tehtyä vuonna 2010 kaikkien vaikeuksien jälkeen vajaa satatuhatta euroa positiivisen tuloksen, kiitos sijoitustoiminnan. Tiedä häntä, oliko sillä merkitystä sille, että kansallinen puheenjohtaja Mia-Riikka Heikkinen valitsi minut parhaaksi hallituksen jäseneksi 2010, jonka kunniakirja on paraatipaikalla kotini työhuoneessa muistuttamassa saamastani tunnustuksesta.

Varsinkin vuoden 2011 budjetin osalta oli epävarmuuksia. Teimme eräässä hallituksen kokouksessa Iisalmessa jo kriisibudjetin kaiken varalta, mutta onneksi tuota ei tarvinnut esittää syksyllä 2010 Maarianhaminan vaalikokouksessa, huh, huh. Kansallisesta talousjohtajavuodesta on vain hyviä muistoja. Vuosi oli rankka mutta antoisa. Samassa hallituksessa oli myös kansallisena lainopillisena neuvonantajana (GLC) Kaarinan kamarimme oma poika Sami Lehtisalo (senaattori #72589). Samin kanssa reissattiin Suomea ristiin rastiin hallituksen kokouksissa ja jaettiin myös kämppäkavereina hotellien ja mökkien parivuoteet J. Mitään en vaihtaisi pois tuosta vuodesta.

Päätän tämän kirjoituksen Lappeenrannan kansalliseen vuosikokoukseen 2012, joka pidettiin Holiday Club Saimaassa huhtikuussa 2012. Kokouksessa oli edustettuina suuri joukko kamarimme jäseniä. Minulle tuo ilta oli ikimuistoinen ja yllätyksellinen. Sain JC-järjestön korkeimman arvon eli senaattorin arvon. Minulle jäi erityisesti mieleen se, että minut kutsuttiin lavalle ensimmäisenä. Kuulutettiin numerosarja #71495 senaattori Perttu Tuominen ja se oli sitten siinä, yllätys ja suuri kunnioitus. Aivan mahtavat senaattorijuhlat tarjoiluineen ja rakkaat kamarilaiset nähneet niin paljon vaivaa järjestelyistä ja kaikki tämä pidetty minulta salassa! Lämmin kiitos teille kaikille vielä 6-vuoden jälkeenkin noiden mahtavien senaattorijuhlien järjestelyistä! Kiitän kaikkia kamarilaisia ja vaimoani Marjaa ja Elina Savolaa senaattorijuhlien järjestelyistä, jotka olivat päävastuussa juhlien upeista järjestelyistä. Kiitos kaikille, jotka ovat minulle mahdollistaneet tämän upean kamaripolun, etenkin vaimolleni Marjalle. Niin ja vaikka konservatiivinen olenkin, niin nyt kuulumme Airiston Nuorkauppakamariin, kaikki mitä minä olen kokenut, se on kuulunut Kaarinan Nuorkauppakamariin ja siksi puhun asioista niiden oikealla nimellä. Onnittelut 40-vuotialle Airiston Nuorkauppakamarille ja sen nykyisille jäsenille ja hallitukselle menestystä johtaen kamaria kohti tulevaisuuden haasteita!

Perttu Tuominen

COM 2006, Treas 2007, DP 2008, Pres 2009, IPP 2010, NT 2010, keskusliiton sisäinen tarkastaja 2011, senaattori #71495