Mitä jengi duunaa? Tuotekehityspäällikkö Eeva Mäki 

Mitä jengi duunaa -sarjassa seurataan Airiston Nuorkauppakamarin jäsenten työpäiviä. Pääsemme kurkistamaan siihen, millaista on airistolaisten työelämä. Esimerkiksi mistä päivät täyttyvät, millainen voisi olla tyypillinen työpäivä tai -viikko ja miten ura on kehittynyt.

On mielenkiintoista ja opettavaista saada esille jäsenten erilaisia työuria. Sarjan loistava ajatus on varastettu alunperin Salon Nuorkauppakamarilta (alkuperäisen idean takana Pauliina Uuttu LIO 2017), kiitos sille suunnalle luvasta ’varastaa ja jalostaa’ hyvää ideaa myös Airiston Nuorkauppakamariin! Ensimmäisenä pääsee ääneen jäsenemme Eeva Mäki.

Tuotekehityspäällikkö Eeva Mäki

Olen 34-vuotias kaarinalainen ja työskentelen Hesburgerilla tuotekehityspäällikkönä. Toimenkuvaani kuuluu paitsi Hesburger-konseptin myös muiden uusien ravintolakonseptien monipuoliset tuotekehitystehtävät. Työssäni pääsen mm. suunnittelemaan uusia tuotteita, testaamaan uusia raaka-aineita ja pakkausmateriaaleja, sekä järjestämään tuotearviointeja. Työhöni kuuluvat myös erilaiset laatuun ja tuoteturvallisuuteen liittyvät tehtävät sekä kansainväliset tuotekehitysprojektit, joista viimeisimpänä mainittakoon Iranin markkinoille toukokuussa 2018 avatun Hesburgerin tuotekehitys.

Saattaa kuulostaa kliseiseltä, mutta työssäni on harvoin kahta samanlaista työpäivää. Toki hieman tylsiäkin toimistopäiviä mahtuu elämään, mutta pääsääntöisesti kuitenkin päiväni ovat hyvinkin erilaisia, monipuolisia ja vaihtelevia. Joskus koko päivä menee tavarantoimittajia tavatessa, uusia tuotteita maistellessa tai vaikkapa burgerisafarilla Lontoossa tai ruoka-alan messuilla Amsterdamissa, Helsingissä, Kölnissä tai Pariisissa.

Viime talvena lähdin aamukoneella Saksan kautta Intiaan Mumbaihin maistelemaan hampurilaisia ja hyväksymään paikallisia raaka-aineita Hesburgerin valikoimiin. Mumbaissa vietetyn yön jälkeen ja lähdin seuraavana aamuna kohti lentokenttää ja Dubaita, jossa nappasin pari paikallista burgeria tutkaillakseni mitä heillä on tarjottavana kulinaristille, joka nauttii ruuasta niin töissä kuin vapaalla. Luin lentokentällä päivän aikana kertyneet meilit ja hyppäsin jatkolennolle kohti Iranin Teherania.

Saavuin Iraniin perjantaina, joka on paikallinen vapaapäivä. Ulkona oli lähes 40 astetta lämmintä. Päivän agendaan kuului esimerkiksi maustebasaareihin tutustumista. Huivi päässä soluttauduin hyvin paikalliseen väkeen, ainakin omasta mielestäni.

Palaverit alkoivat lauantaina, jolloin Iranissa on normaali työpäivä. Matkustin monta tuntia paikalliselle maustekurkkutehtaalle, jossa minua odotti iso delegaatio erilaisia johtajia ja päälliköitä. Paikallisille suomalaisen yrityksen edustajan vastaanotto oli iso kunnia ja minua kohdeltiin kuin kuninkaallista koko päivä. Isolle screenille oli heijastettu Hesburgerin ja paikallisen yrityksen logot. Sain koko päivän jatkuvasti ruokaa, kahvia ja hedelmiä, ja päivän päätteeksi sain lahjaksi kauniin käsintehdyn posliiniastian. Jatkoimme kohti Teherania pitkän neuvottelupäivän päätteeksi. Kello on lähes 11, kun pääsin tarkistamaan päivän meilit ja menen nukkumaan. Muutamaa päivää ja palaveria myöhemmin palasin takaisin Suomeen. Tällaisen työviikon jälkeen onkin taas mukava viettää Suomessa muutama viikko tai kuukausi – kunnes on taas seuraavan reissun aika.

20180626 raisio. Hesburger. Markkinointikuvia Raision hesburgerin tiloissa. Kuva: Vesa-Matti Väärä.

Valmistuin vuonna 2007 bio- ja elintarviketekniikan insinööriksi Turun ammattikorkeakoulusta ja vuonna 2011 filosofian maisteriksi Turun yliopistolta terveyden biotieteiden koulutusohjelmasta elintarvikekehityksen linjalta. Ulkoilen paljon kahden mäyräkoirani kanssa. Sydäntäni lähellä on myös matkustelu, uudet kulttuurit, veneily, ruoka ja hyvät viinit sekä shampanja.

Kiinnostukseni kamaritoimintaan syttyi vuonna 2014 syksyllä, kun kaipasin elämääni uutta harrastusta ja paikkaa, jossa verkostoitua eri alojen edustajien kanssa. Kamaritoiminta oli nappivalinta, ja se on antanut monipuolisesti uutta sisältöä elämääni. Kamarin kautta olen tutustunut huipputyyppeihin ja saanut hyviä ystäviä. Kamaritoiminnassa parasta on sen vapaaehtoisuus; jokainen tekee omasta harrastuksesta itsensä näköisen ja osallistuu niihin juttuihin, jotka itseään kiinnostavat.

Vuonna 2015 aloitin koejäsenenä osallistuen monipuolisesti monenlaisiin tapahtumiin ja juhliin. Vuonna 2016 astuin kamarin hallitukseen lommin saappaisiin ja tein koko vuoden aktiivisesti hommia napaten työstä Vuoden dynaamisin hallituksen jäsen -palkinnon, IND:n miekan ja Yhteistyölautasen. Vuonna 2017–2018 olen ollut mukana jäsenenä ja osallistunut parhaani mukaan kokouksiin ja erilaisiin tapahtumiin. On hyvä antaa tilaa myös uusille jäsenille, jotta toimintaa saadaan kehitettyä ja keksittyä uusia juttuja. Tällä hetkellä odotan innolla lokakuussa Helsingissä pidettävää kansallista vaalikokousta.

Eeva Mäki