Tunnelmia alueen puhekilpailusta

Kun jännitys tiivistyy

Matka puhekilpailuun omassa autossa ei ollut millään lailla kihelmöivä. Mutta. Kun saavun areenalle Lohjan metsien siimekseen, on selvää, että nyt on tosi kyseessä. Tsemppejä toivotellaan puolin ja toisin ja tilanteita sävyttää tunnelma, joka on liitettävissä vähintäänkin pohjoismaiden mestaruuskisoihin missä tahansa lajissa. En havaitse trikoissa lämmitteleviä kilpakumppaneita, mutta sen sijaan sanalliset lämmittelyt vakuuttavin argumentoinnein tvistattuna huumorin eri vivahteilla ovat monen kamarilaisen kommunikaation kulmakiviä. Hieman alkaa jo jännitys tiivistyä.

Tasan aikataulun ilmoittamana aikana puhekilpailun aihe julkaistaan auditoriossa. Se on: ”Intohimoinen tekeminen ja nuorkauppakamarikoulutukset ovat avain työelämässä menestymiseen”. Pam! Tulee hetkellinen tykitys ideoita päähän ja sen jälkeen mieli kirkastuu sen verran, että osaan suunnata ulos salista etsimään rauhallista paikkaa keksiä oma stoorini. Myös toistakymmentä muuta innokasta puhujaa rientää valmistelemaan omaa spektaakkeliaan.

Puheenvuoroni on kolmantena, eli melko minimin valmistautumisajalla mennään. Itse asiassa ongelmaksi ei muodostu ajatusten vähyys, vaan niiden paljous. Varma tuntuu tylsältä ja haluaisin valita sen kaikkein repäisevimmän idean, mutta koska en ole kotikentällä, valitsen keskitien.

Kuulen valmistutumisen aikana useamman osallistujan perustelevan kokemuksiaan ja historiaansa puhujana – meitä on joukossa siis varsin kokeneita kansalaisia ja en tiedä onko kyse urheilupiireistä tutusta psykologisesta vaikuttamisesta. Tästä huolimatta jokainen tapaamani tilaisuuteen osallistuja on myös urheilijamaiseen tapaan hyvin kannustava. Suoraselkäisyys siis näkyy ja kuuluu myös tiukimmalla hetkellä. Tunnelma pysyy positiivisena, vaikka voittamisen tahto on käsin kosketeltavissa.

Ja sitten vedin sen puheen. Se oli ihan ookoo. Sisältö parempi kuin esiintyminen. Oman suoritukseni syvemmän arvioinnin jätän kuitenkin tuomareille ja yleisölle. Muutaman viimeisen osallistujan puheen näin itse ja ne olivat toinen toistaan viihdyttävämpiä. Kukaan näistä ei kuitenkaan voittanut. Voittajan puhetta en nähnyt ja voin vain kuvitella kuinka hyvin se tyyppi veti. Täytyy mennä katsomaan tämä kaveri, kunhan kansallinen vuosikokous saadaan järjestettyä. Kaiken kaikkiaan hyvä kokemus, jossa oppii itsestään. Voin suositella kaikille!

Tuuli Kangasaho