Pidä etäisyyttä rannasta ja laitureista

Pidä etäisyyttä rannasta ja laitureista

Harrastan veneilyä ja asun meren rannalla. Mökkikin on saaressa, joten voin seurata veneilyä sekä veneestä että rannalta. Ylivoimaisesti suurin osa nykypäivän vesillä liikkujista noudattavat hyviä merimiestapoja, joiden kohdalla terve järki on hyvä ”opettaja”. Sen avulla jokainen voi päätellä mikä käytäntö on hyvien merimies- ja käytöstapojen mukaista. 

Etäsyyden pitäminen rannasta ja laitureista on edelleen kuitenkin epäkohta, joka ei ole vuosien mittaan poistunut ja koskee monia veneilijöitä. Jotkut ajavat niin läheltä, että se on jo kotirauhan rikkomista. Kanooteilla voi meloa äänettömästi niin läheltä, että se pelästyttää pieniä lapsia ja häiritsee aurinkoa ottavia aikuisia. Hyviin tapoihin liittyy myös hienotunteisuus. 

Suurimman ongelman aiheuttavat kuitenkin suuret nopeakulkuiset moottoriveneet, joiden peräaalto on niin suuri, että se voi rikkoa laitureihin kiinnitettyjä veneitä ja myös kevytrakenteisia laitureita. Jyrkkä peräaalto on paljon matalampi, kun ajaa kauempaa laitureista, rannoista ja muista veneistä. Joskus hiljentäminenkin on kohteliasta, vaikka nopeusrajoitus ei siihen velvoita. 

Korona opetti pienentämään riskejä ja sairastumisia pitämällä etäisyyttä muihin. Vesillä etäisyyden pitäminen on aina ollut järkevä, tärkeä ja turvallinen käytäntö.

Karl-Magnus Spiik
Senaattori #30205

 

Haluatko olla tollo merellä?

Pelaa kesän ykköspeliä Tollot Merellä – saat omasi verkkokaupasta