Täyhystätkö turvallisesti

Täyhystätkö turvallisesti

Veneily edellyttää jatkuvaa tähystämistä eli maisemien seuraamista ja muiden veneilijöiden havitsemista. Meillä on viime vuosina ollut käytössä kolme nopeakulkuista venettä (Sea Ray 315, Yamarin 68 C, Aquador 28 C), joissa kaikissa on ollut sama ongelma, mielestäni jopa suunnittelvirhe. Valkoinen ohjauspulpetti ja kaareva etulasi muodostavat kokonaisuuden, joka vaikeuttaa oleellisesti näkemistä (katso kuvia rinnakkain). Tämä on todennäköisesti yksi syy, miksi samalla tavalla suunniteltujen nopeakulkuisten veneiden onnettomuusriskit ovat suuremmat kuin muilla. Lisäksi niiden pystyssä oleva nokka kaventaa usein näkökenttää.

Yksinkertainen ratkaisu on sijoittaa ohjauspulpetin päälle tumma liukueste, joka poistaa valkoisen häikäisyn ja pysyy paikallaan. Sivun ylälaidan kuvassa näkyvä likueste on Biltemasta. Alla kaksi kuvaa, joissa ylemmässä näkyy valkoinen heijastus ja alemmassa ilman heijastusta kalvon asennuksen jälkeen.

Karl-Magnus Spiik

Senaattori #30205

 

Haluatko olla tollo merellä?

Pelaa kesän ykköspeliä Tollot Merellä – saat omasi verkkokaupasta