Vesillä nauttivat muutkin kuin veneilijät

Vesillä nauttivat muutkin kuin veneilijät

Tämä poikkeuskevät, kotoilu ja Suomessa lomailu on saanut yhä useammat kiinnostumaan veneilystä ja vesillä liikkumisesta. Se on monille täysin uutta, ja on tosi hyvä että asiasta nostetaan esiin vähän eri näkökulmia. Oma kokemukseni turvallisesta ja muut huomioon ottavasta veneilystä liittyy lasten kanssa liikkumiseen. 

Olemme lasten kanssa tänä kesänä tutustuneet melomiseen kanootin ja kajakin kanssa. Suurin huoleni niiden kanssa liikkeelle lähtemisessä liittyi toisiin veneilijöihin, ja heidän aiheuttamiin sivuaaltoihin joutumiseen. Huoli on varmasti ihan normaali ensireaktio, ollaanhan näissä pikkupurkeissa jo kirjaimellisesti “veden varassa”.

Liikkuminen itsessään oli paljon helpompaa ja turvallisempaa kuin luulin, ja pienten jo loiventuneiden peräaaltojen kanssa pärjäsi oikein hyvin. Mutta kyllä alkoi jo jännittää, kun isompi vene painaa täysiä ohi välittämättä tippaakaan ohittamastaan kajakista, jossa on pieni lapsikin. Onneksi tiesin, että täytyy saada purkki äkkiä käännettyä, ettei osuta sivuttain isoon peräaaltoon.

Toki melojat liikkuvat usein rantojen lähellä, ja omakin kokemukseni on järvivesiltä, joissa ei varmaan ihan niin kovaa mennäkään kuin aavalla merellä. Peräänkuulutan silti huomaavaisuutta muitakin vesistä nautiskelijoita kohtaan. Vaikka omaa venettä ei juuri mikään keikauttaisi, tuntuu isompi aalto huomattavan isolta pienemmässä purkissa. 

Saman saimme kokea keväällä useamman kerran soutuveneessä verkkojen tarkistus reissulla. Kun vielä tuulesi vähän reippaammin ja joutui isoon peräaaltoon, ei pahemmin naurattanut. Yhdeltäkin reissulta käännyttiin kotiin ennen kuin päästiin perille asti edes, sen verran rupesi keikkuminen lasten kanssa ahdistamaan.

Kun vesillä sattuu, sattuu usein pahasti. Se on mun mielestä aika hyvä ja kullanarvoinen muistisääntö. Siksi olisi parempi olla mieluummin vähän varovainen kuin liian löysin rantein. Kesä ja kuumuus herkästi vähän sumentaa aivoja ja tekee mieli antaa mennä vaan, elää kuin viimeistä kesäpäivää. Mutta jos kaikki katsovat vähän omaa fiilistä pidemmälle, saadaan nauttia näistä kesäpäivistä varmasti vielä enemmän!

Katri Haavisto
Jäsen

Haluatko olla tollo merellä?

Pelaa kesän ykköspeliä Tollot Merellä – saat omasi verkkokaupasta