Solmut muualla kuin köysissä, veneen nopeuden yksikkö

Solmut muualla kuin köysissä, veneen nopeuden yksikkö

Merellä nopeudet mitataan solmuissa. Kuitenkin nopeusrajoitukset ilmoitetaan km/h merellä olevissa tauluissa. Kun kokematon veneiliä näkee nopeusrajoituksen, hän vertaa lukua veneen nopeuden mittariin ja näin ajaa melkein kaksinkertaista nopeutta. Ongelmaksi tulevat kapeat väylät tai satama-alueet, joissa nopeusrajoituksella pyritään ehkäisemään vaaratilanteita sekä aaltoja.

Normaalisti kapeissa kohdissa merellä nopeusrajoitus on 11 km/h ja satama-alueialla 4 km/h. Kun vene ajaa samaa vauhtia solmuissa, aiheuttaa hän ongelmia muille. 1 solmu = 1 meripeninkulma tunnissa = 1,852 km/h. Nopeusrajoituksen km/h saa solmuiksi jakamalla siis taulussa näkyvän luvun luvulla 1,852. Lopputulos on solmuja, joita veneen mittarin näyttää.

Välillä kapeissa kohdissa on vain aaltojenteon kielto. Tällöin 5-7 metrisellä kevyellä veneellä voidaan ajaa plaanissa, eli liu’ussa. Tällöin vene tekee pienemmät aallot kuin pienemmällä nopeudella. Kuitenkin aaltojenteon kiellon kohdalla usean veneen sattuessa paikalle, on järkevämpää hidastaa nopeutta vaaratilanteiden välttämiseksi.

Karl-Johan Spiik
Jäsen

Haluatko olla tollo merellä?

Pelaa kesän ykköspeliä Tollot Merellä – saat omasi verkkokaupasta

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Tollot-merellä-hahmot.png