Intohimona Itämeri -projekti 2013

Kaarinalaiset alakoululaiset tehokalastavat kaikki Itämeren särkikalat

Kaarinan Nuorkauppakamari toteutti viime vuonna ensimmäistä kertaa Intohimona Itämeri –kampanjan, joka on osa laajempaa Suomen Nuorkauppakamareiden yhteistyöhanketta Baltic Sea Action Groupin kanssa. Hankkeen yhtenä kärkenä oli tiistaina 21.5.2013 järjestetty toiminta-aamupäivä alakoululaisille. Kaarinan Hovirinnan ja Raadelman rannoille saapui noin 160 oppilasta Kaarinan Piispanlähteen koulusta, Piikkiön yhtenäiskoulusta, sekä Paimiosta Kriivarin ja Jokelan kouluista. Suurin osa oppilaista saapui rannoille omilla polkupyörillään!

Nkk2 NKK5

Toiminta-aamupäivän tarkoituksena oli lisätä lasten tietoutta Itämerestä ja miten jokaisen kansalaisen yksittäinen teko voi vaikuttaa myönteisesti Itämeren ekologiseen tasapainoon. Rannoilla oppilaat saivat tutustua ja nujertaa tietämyksellään herra ja neiti Sinilevän, tunnistaa kaloja ja pohtia, missä Itämeren rantavaltioiden pääkaupungit sijaitsevat, sekä tutkia rannalta löytyneitä eliöitä Petri-maljan vesinäytteistä. Lisäksi kalastettiin särkikaloja, jotka erityisesti lisäävät meren rehevöitymistä. Taisi tosin koukkuun tarttua jokunen muukin kala.

neiti sinilevä

Hovirinnan rannan eliöstön tutkintaa neiti Sinilevä Kaarinan Piispanlähteen 4-luokan oppilaat Emmi ja Netta totesivat innoissaan ennen polkupyörillä kouluun lähtöään, miten aamun parasta antia oli kalastus ja meren eliöiden tutkiminen, sekä näiden uusien nimien oppiminen. ”Oli ne osa aika ällöjä”, toteaa Emmi hymyillen iloisena.

NKK3

Emmi & Netta

Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta totesi omassa tervehdyksessään, että Itämeri on Kaarinalle erittäin tärkeä, koska kaupungilla on yhteensä 140 kilometriä rantaviivaa. Baltic Sea Action Groupin (BSAG) Senior Advisor Mikael Aminoff puolestaan kehotti herättämään myös vanhempia kotona ja kysymään esimerkiksi roskien lajitteluun liittyvissä asioissa -Miksi teemme näin?. Lisäksi hän antoi hyvän ohjeen vielä meille kaikille vesillä liikkujille: minkä merelle viet, muista tuoda myös takaisin.

Hankkeen toisena päätarkoituksena oli kerätä alueen yhteisöiltä sitoumuksia, joissa yhteisö julkisesti kertoo mitä se sitoutuu tekemään puhtaamman Itämeren hyväksi. Tilaisuudessa julkaistiin Turun yliopiston sekä MarinaCardin sitoumukset. –

– Teimme sitoumuksen, koska haluamme lisätä yleisön tietoisuutta Itämeren ongelmista ja tukea osaltamme tätä kampanjaa. Sitoumuksen myötä tulemme järjestämään tieteellisen kongressin sekä suurelle yleisölle avoimien ovien tapahtuman, yleisöluentoineen. Lisäksi julkaistaan kirja Saaristomeri tutkimuksesta, kertoo ensi vuonna 50 vuotta täyttävän Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen johtaja Ilppo Vuorinen. Hän myös toteaa, että jokainen voi osaltaan vaikuttaa asioihin arjen pienillä teoilla, tekemällä vaikka kaupassa valinnat ympäristön puolesta, valitsemalla mökkikulkuvälineeksi mieluummin soutuveneen kuin perämoottoriveneen unohtamatta vaikutusmahdollisuutta erilaisissa järjestöissä, joita löytyy hyvinkin monenlaisia vaihtoehtoja.

– MarinaCard on aina panostanut ympäristötekijöihin, sillä Itämeren suojelu on lähellä järjestön sydäntä. Teimme sitoumuksen; haluamme valistaa ihmisiä ja tuoda Intohimona Itämeri-projektia ihmisten tietoisuuteen kaikissa järjestön 15 vierasvenesatamassa tänä veneilykautena. Lisäksi tarkistetaan, että kaikki satamat täyttävät ympäristönormien viimeisimmät vaatimukset, vaikkakin ne ovat jo nyt hyvin ympäristöystävällisiä. Ihmiset ovat myös nykyisin valveutuneimpia, sillä Itämeren rehevöityminen on monelle tuonut konkreettista haittaa, kertoo MarinaCardin edustaja Lauri Haukka.

Tilaisuuden päätteeksi paljastettiin kummallakin rannalla muistutuslaatat, jotka auttavat ihmisiä muistamaan, miten tärkeä puhtaampi Itämeri meille on – ei toivottavasti vain tapahtumaan osallistuneita, vaan myös meitä aivan jokaista. Oppilaat saivat kotiin viemiseksi paljon konkreettista tietoa Itämeren suojelusta sekä ongenkohot, joilla he tulevina kesinä voivat jatkaa särkikalojen tehokalastusta.

MuistutuslaattaProjektia olivat tukemassa Kaarinan kaupunki, Aktia Arena, Kotileipomo Tanniset Oy, Mikko Rindell Oy, POP Pankki Piikkiön Osuuspankki, Painotalo Painola, Adworks Oy, Pidä Saaristo Siistinä ry, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys ry ja Lasten yliopisto.

Suomen Nuorkauppakamarit ry ja Baltic Sea Action Group -säätiö ovat solmineet kolmivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka puitteissa Suomen 73 nuorkauppakamaria toteuttavat erilaisia projekteja ja tempauksia Itämeren hyväksi. Kaarinan Nuorkauppakamari on ensimmäisten joukossa mukana tässä toiminnassa. ”Toivon, että voimme tuotteistaa ja parantaa rantatapahtumaa seuraavan kahden vuoden aikana siten, että tämä hanke olisi jonain päivänä osa kaikkia Kaarinan ja Paimion alakouluja. Pitkän tähtäimen tavoitteena olisi levittää tätä projektia myös muihin kaupunkeihin”, toteaa projektipäällikkö Laura Karlsson.

Lisätietoa: Kaarinan Nuorkauppakamari ry projektipäällikkö Laura Karlsson, puh. 050 5928 599 puheenjohtaja 2013 Kimmo Hollmén, puh. 040 556 1809

http://www.kaarinajc.fi/projektit/intohimona-itameri/

http://www.bsag.fi

http://www.jci.fi

Tiedote 2

Tiedote 3_

vko21

KUVAT: Samuli Bergman

intohimonaitameri_logo_200px